De zin en onzin van vegetarisch en veganistisch voeren van de hond
Sinds 2021 zie je het steeds meer om je heen: vegetarische of zelfs veganistisch hondenvoer. Een trend die niet alleen bij mensen steeds bewuster wordt, maar ook in de huisdierenbranche zijn opmars maakt. Tijd om dieper in te duiken in deze manier van voeren. Kan het, is het gezond en wat zijn eventuele risico’s?
Disclaimer: ik ben geen dierenarts. Ik ben een voedingsdeskundige voor honden en mijn werk is complementair. Bij gezondheidsklachten dient altijd een dierenarts geraadpleegd te worden. Tevens is dit artikel geschreven op basis van wetenschappelijk onderzoek, en niet op basis van ethische vraagstukken.
Kan een hond plantaardig eten?
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, start ik met deze quote van Esther Hagen – Plantinga (dierenarts, en Europees Specialist diervoeding): “Het gaat ten alle tijden om het geven van de juiste voedingsstoffen. Hierdoor is vega(n) nooit een probleem geweest.”. Een hond heeft namelijk behoefte aan bepaalde voedingsstoffen en niet aan voedingsmiddelen. Zodoende is een hond niet per se gebonden aan een stukje vlees.
Wat zijn de beperkingen?
Betekent dit dat alle honden vega(n) kunnen eten? Nee, soms zullen er zich situaties voordoen waarbij het beter is om dit niet te doen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om pups, drachtige of zogende teven of dieren met een sterk verhoogd eiwitbehoefte door topsport.
Waarom zou je een hond wel vega(n) voeren?
Er zijn situaties waarbij het ook verstandig kan zijn om een hond op een vegetarisch of zelfs veganistisch dieet te laten zetten.
Een goed voorbeeld hiervan zijn Dalmatiërs. Dit ras heeft een hogere kans op de vorming van uraatstenen. Deze stenen worden gevormd door de ophoping van uraten en moeten operatief weer verwijderd worden. Door deze honden op een dieet te zetten met een minimale hoeveelheid aan dierlijke eiwitten, blijft de productie van de hoeveelheid uraten minimaal.
Een ander voorbeeld hiervan zijn honden met een allergie of intolerantie voor dierlijke eiwitten, om kosten te drukken, vlees is immers duurder dan groenten en fruit, of vanwege het dierenwelzijn van productiedieren.
Wat zijn de risico’s van een plantaardig dieet?
Natuurlijk zijn er, zoals bij elk dieet, ook enkele risico’s verbonden aan een strikt plantaardig dieet. Wanneer een voeding word gegeven die niet goed gebalanceerd is kunnen complicaties ontstaan zoals een:
- eiwit tekort
- aminozuur tekort (bijvoorbeeld Lysine of Taurine)
- Vitamine B12 tekort
- Vetarm of vetrijk
Wanneer één van deze complicaties ontstaan, kunnen de volgende alarmsignalen optreden:
- Slechte bespiering
- Slechte vachtconditie
- Brokkelige nagels
- Weinig energie
Om te zorgen dat deze risico’s niet tot uiting komen is een gebalanceerde voeding daarom erg belangrijk om de tekorten te compenseren. Vele commerciële plantaardige voedingen bevatten de juiste voedingsstoffen, afkomstig uit plantaardige voedingsmiddelen of zijn later synthetisch toegevoegd.
Naar aanleiding van dit artikel wil ik niet pleiten dat iedereen nu direct moet overstappen op een plantaardig dieet voor zijn of haar hond. Het belangrijkste is nog altijd om een passende voeding te kiezen, die voor de eigenaar makkelijk verkrijgbaar is en die past binnen het budget. Hiermee geef ik enkel aan dat de opties tot vegetarische voeding wel bestaan.
Ben je naar aanleiding hiervan nieuwsgierig geworden? Een voedingsdeskundige voor honden kan met jou of jouw klant meekijken naar de best passende voeding voor de hond en kan misschien wijzen op enkele vega(n) opties.